Maktfördelningen
Makten i Europaparlamentet är fördelat på 751 ledamöter från varje medlemsland. Ju större land sett till invånarantalet, desto fler ledamöter. Antalet ledamöter för varje land är dock inte proportionerligt till antalet invånare om man jämför land till land. För Malta representerar en ledamot ungefär 80 000 människor, medan en tysk ledamot representerar drygt 850 000 invånare, vilket kan jämföras med ungefär dubbla Maltas totala invånarantal! Är då makten jämnt fördelad om det är på det här viset?
Å ena sidan får ett stort land mindre makt på detta vis och dessutom får fler länder, som kanske annars knappt ens blivit representerade, komma till tal. Detta gör att fler länder får synas och därmed ökar demokratin eftersom fler från olika ställen får vara med o tycka. Även om man har olika ideologiska åsikter även om man är från samma land, så har det en stor betydelse. I ens eget land kanske det finns en smart lösning på ett visst problem som man kan sprida vidare till andra länder genom att till exempel välja att stifta en lag om just detta. Om inte det här landet blir representerat, ja då kanske man missar en smart lösning!
Å andra sidan är maktfördelningen inte så bra om man kanske kollar ur Tysklands synvinkel. En ledamot representerar 850 000 människor, vilket är ett ganska stort antal individer med olika åsikter. Detta innebär att många av tyskarnas åsikter faktiskt inte blir representerade helt riktigt. För att detta ska bli bra för de tyska invånarna gäller det att det verkligen är "rätt" människor som representerar dem, alltså att så många som möjligt är med och röstar när det är val till Europaparlamentet.