EU:s historia

År 1950 -1960
Nu är starten för det som ska bli Europeiska Unionen. Nu grundas nämligen Kol- och stålgemenskapen, vilket är en gemensam marknad för stål och kol för länderna Italien, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Västtyskland och Luxemburg. Kol- och stålgemenskapen kontrolleras av en gemensam och överstatlig myndighet som ser till att allt går rätt till. Alla beslut fattas med enhällighet, vilket innebär att alla måste vara eniga för att ett beslut ska gå igenom. 
Några år senare blir Kol-och stålunionen EEG i samband med att Romföredraget trär i kraft. EEG står för Europeiska Ekonomiska Gemenskapen och innebär en gemensam marknad för alla typer av varor och tjänster. Nu utökas även samarbetet. 
 
År 1960 -1970
Nu rullar ekonomin på riktigt bra och unionen får extra skjuts utav att det inte är några tullar mellan gränserna som kan begränsa handeln. Det går så bra att det till och med är ett överskott på jordbruksproduktionen. Nu bestämmer man att man gemensamt i unionen ska kunna styra produktionen utav livsmedel. 
 
År 1970 -1980
Nu är ekonomin inte lika bra och en energikris har utbrutit. Unionen går det dock fortfarande bra för och tre nya medlemsländer har tillkommit, nämligen Storbrittanien, Irland och Danmark. Medlemsantalet är alltså uppe i 9 länder. Under den här tiden väljer man att satsa stort på jobb och att hjälpa fattiga länder att förbättra sina infrastrukturer. Nu får även unionen utökade befogenheter gällande den gemensamma budgeten. 
År 1979 får nu medborgarna för första gången välja ledamöter i direkta val. 
 
År 1980 - 1990
Nu är medlemsantalet uppe i 12 länder. De nya medlemsländerna är Grekland, Portugal och Spanien. Nu rivs politiska murar såsom Berlinmuren vilket gör det lättare att utvidga unionen till Öst-centraleuropa. Nu satsar man även på att lösa frihandelsproblem som uppstått.  
 
År 1990 - 2000
År 1993 blir EEG, Europeiska Unionen och två år senare blir länder som Sverige, Finland och Österike medlemmar i EU. Nu har även Schengenavtalet trätts i kraft vilket innebär att du som medborgare inom EU kan resa till de flesta (men inte alla) länder inom EU utan pass. Nu blir miljöskydd en väldigt viktig fråga för medborgarna inom den europeiska unionen. 
 
År 2000 - 2010
År 2002 kommer en ny gemensam valuta, nämligen euron, som är valfri för medlemsländerna inom unionen. Länder som exempelvis Sverige och Storbrittanien tycker dock bäst om de egna valutorna och byter därför inte valuta. Nu tillkommer även ungefär 10 medlemsländer.